Wat moet ik doen om mijn visie te realiseren?

Nog zo'n duur woord: strategie. Het woord is een beetje gekaapt door allerlei boardroom consultants, maar feitelijk is het iets eenvoudigs. Strategie is niets minder dan 'hoe kom ik waar ik wil zijn'.


Uitgangspunt is je visie. Dat is dat je een beeld hebt van hoe jouw wereld, bedrijf, afdeling of tennisvereniging eruit moet zien. En als je dat hebt, dan is je strategie hóe je daar vervolgens komt.


De omzetting van visie naar strategie is een proces van proberen, nog eens proberen, falen, slagen en weer verder. Strategie is niet statisch, net zo min als dat visie dat is. Je zult zien dat je strategie steeds bijgesteld zal moeten worden, omdat de wereld ook steeds verandert. Dit geldt voor bedrijven als Google of ASML, maar ook voor een bakker of een bloemist. En het geldt ook voor jou in je individuele carrière. Of je manager bent of ondernemer, je zult een bétere zijn als je een visie hebt - en een strategie om daar te komen. Vaak kan een eenvoudig stappenplan al een enorm verschil maken.


Doen!